Nova+Paradigma

New Paradigm of Thinking by Nikola Grujicic…

Mikro-akreditacije: zbogom lažno obrazovanje

Komentariši

Svakoga dana na planeti je sve više načina da se čovek obrazuje.

I to je dobro.

Ali, svakoga dana je i sve više načina da se dobije sertifikat, akreditacija, diploma, koji potvrđuju samo da je polaznik dobio sertifikat, akreditaciju, diplomu, dok sve ostalo može, ali i ne mora da važi.

Merenje efektivnosti obrazovnog procesa je jedna od kritičnih tačaka ne samo za one koji u njemu učestvuju, već razvoj čitavog društva između ostalog zavisi od kvaliteta sistema obrazovanja, uz prirodno očekivanje da će se u budućnosti ta zavisnost dodatno povećavati. Fondacija Bill & Melinda Gates je tokom 2009. otpočela Projekat merenja efektivnosti obrazovanja, kojim bi se ostvario napredak u toj do sada nedovoljno istraženoj oblasti.

Pored istraživanja efektivnosti obrazovnog sistema, sve je više tendencija da se obrazovanje svede na tačno definisanu veštinu-znanje i da se kao takva i sertifikuje. Američka DaVinci Coders škola, u saradnji sa Edevate otvorenom obrazovnom platformom lansirala je potpuno drugačiji pristup, nazvan Mikro-akreditacija, zasnovan na učenju jednog konkretnog predmeta, bodovanom pomoću tzv mikro-kredita, jedinica za merenje polaznikovog učinka.

Mikro-akreditacijama se potvrđuje da je polaznik ostvario 1000 časova učenja određene profesionalne discipline, što je ravno jednoj godini školskog izučavanja nekog predmeta. Profesionalne discipline, koje su za sada uvrštene u program vezane su za programerska znanja i veštine, ali se očekuje da sistem Mikro-akreditacija postane realnost i za druge profesionalne veštine i predmete. Za Mikro-akreditaciju je takođe karakteristično da je potpuno institucionalno nezavisna, tj može biti ostvarena kroz učenje programa različitih institucija, po znatno nižim cenama od klasičnog obrazovanja, a često i na znatno zanimljivije načine.

U svakom slučaju, Mikro-akreditacije se odnose na konkretno znanje i predstavljaju veoma ozbiljnu alternativu klasičnom obrazovanju.

Pored Mikro-akreditacija, možemo navesti i NanoDegree sistem učenja, gde polaznik po ceni od samo 200$ mesečno za manje od godinu dana stiče znanja i veštine potrebne za ulazak u kompanije poput američke telekomunikacione kompanije AT&T, a sve to na platformi nazvanoj Open Education Alliance, u kojoj učestvuju kompanije poput Google, Autodesk i sl. Sistem je institucionalizovan kroz Udacity, sistem otvorenih online kurseva koji omogućava učenicima sa manje finansijskih mogućnosti i želje za klasičnim obrazovanjem da steknu znanja i veštine potrebne poslodavcima.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s