Nova+Paradigma

New Paradigm of Thinking by Nikola Grujicic…

Sudbina otpada je u rukama potrošača

Komentariši

Švajcarska organizacija Happy City Lab pokrenula je projekat razmene starih stvari.

Princip je jednostavan: na 60-ak mesta u Švajcarskim gradovima postavljene su specijalne neobično ukrašene kutije, u koje građani ostavljaju stvari koje im ne trebaju, kako bi taj predmet preuzeo neko, kome to treba. U kutijama se najčešće mogu naći igračke, torbe, knjige… Procenjeno je da je od 2011. godine, kada je projekat započet, na taj način razmenjeno 32 tone raznih predmeta.

Pored kutija za razmenu, sve se više upotrebljavaju i gratiferije, pijace na kojima je sve polovno i naravno besplatno. Koncept je nastao u Argentini, a do sada je raširen i po mnogim drugim državama.

A sada da se malo pozabavimo onim predmetima koji su ipak bačeni. Na primer plastičnim flašama i drugim nerazgradivim otpadom. Na sledećem linku možete pogledati listu Top 20 država zagađivača okeana plastičnim otpadom.  Morske struje taj otpad usmeravaju ka centralnom delu Tihog okeana, što dovodi do stvaranja plutajućih “plastičnih ostrva”. Plastična ostrva formiraju tzv Veliku pacifičku oblast pod đubretom (Great Pacific Garbage Patch), koja se vidi iz svemira i zauzima površinu duplo veću od američke države Teksas. Na navedenoj top listi prednjači Kina, zatim se nalaze Indonezija, Filipini i Vijetnam, a na začelju liste su i Sjedinjene Američke Države, koje i pored prilično organizovanog upravljanja otpadom imaju toliko veliku “proizvodnju” otpada po glavi stanovnika da jedan deo ipak završava u okeanu i kvalifikuje amerikance na listu Top 20 zagađivača.

Pored zagađivača sa kopna, pretpostavlja se da čak i do jedne petine plastičnog otpada ispada u okean sa brodova usled raznih okolnosti. Među tovarima izgubljenim u okeanu može biti svega i svačega, od desetina hiljada pari Nike patika do 29000 žutih gumenih patkica i sličnih igračkica.

Koliko god da navedene količine deluju zabrinjavajuće, a površina plastičnih ostrva nezamislivo velika, na linku se može pogledati i prognoza za 2025. godinu, koja predviđa dupliranje u godišnjoj količini plastičnog otpada usmerenog ka okeanu.

Da li će se do tada poboljšati sistem upravljanja otpadom na planeti, ostaje da se vidi.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s