Nova+Paradigma

New Paradigm of Thinking by Nikola Grujicic…

Zavisnost Australije od fosilnih goriva dobija kritike i od Ujedinjenih nacija

Komentariši

Australija spada u razvijene zemlje, koje i pored mogućnosti za investiranje u obnovljive izvore energije, još uvek ostaje verna fosilnim gorivima. Kao najveći izvoznik uglja na planeti, uz istovremeno veliku domaću potrošnju uglja i prirodnog gasa, Australija počinje da upada u oči drugim državama i sve je više kritika na račun australijskog odnosa prema fosilnim gorivima.

Tome treba dodati i pojavu Milenijumske suše, koja je Australiju, kao velikog poljoprivrednog proizvođača, sigurno mnogo koštala i verovatno među prvima u svetu suočila sa izazovima klimatskih promena na planeti.

Na konferenciji održanoj u Melburnu, predstavnik organa Ujedinjenih nacija UNFCCC (Framework Convention on Climate Change) Christiana Figueres je iznela kritiku na račun Australijske energetske politike, s obzirom da i neke daleko manje razvijene države imaju planove na polju obnovljivih izvora energije, a da čak i arapske zemlje, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata traže alternativu fosilnim gorivima, kojih inače imaju u izobilju. “Ako su saudijci to mogli da urade, onda svako to može da uradi” – izjavila je Figueres.

Takođe se sve više diskutuje i o “budžetu ugljenika” (carbon budget), tj maksimalnoj količini ugljen-dioksida koju je dozvoljeno emitovati u atmosferu do 2100. godine, a sve u cilju izbegavanja katastrofalnih promena klime na planeti. Prema nekim predviđanjima, oko dve trećine od ukupne preostale količine fosilnih goriva mora ostati neiskorišćeno, od čega će verovatno najveći udeo pripasti uglju, kao najvećem zagađivaču. To takođe može ostaviti veoma ozbiljne posledice po australijsku ekonomiju, naročito ukoliko se ograničenja u proizvodnji uglja dočekaju bez dovoljno spremnosti i alternativnih načina za proizvodnju energije.

Pitanje “budžeta ugljenika” bi trebalo interesovati i našu javnost, s obzirom da se naša el. energija dobrim delom proizvodi u termoelektranama na ugalj. Na sajtu euractiv.com je već upozoravano na neusaglašenost izgradnje novih termoelektrana na ugalj sa evropskim projekcijama razvoja energetike. “Autoritetima balkanskih država treba objasniti da države, koje nameravaju da uđu u EU mogu očekivati dodatne promene zakonodavsta u domenu životne sredine i klimatskih promena, što skoro izvesno pogađa i investicije vezane za korišćenje uglja” – stoji u izjavi Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s