Nova+Paradigma

New Paradigm of Thinking by Nikola Grujicic…

U Iranu sve teža situacija u snadevanju vodom

Komentariši

Kako javlja al-monitor, a prema skorašnjoj izjavi bivšeg iranskog ministra poljoprivrede Issa Kalantari-ja,  upotreba površinskih voda u Iranu dostigla je 97%! Većina vode (90%) upotrebljava se za poljoprivrednu proizvodnju, tj prehranjivanje sve veće populacije izložene dugogodišnjim sankcijama.

Od 32 iranske provincije, njih sedam je klasifikovano pod “nestašica vode”, dok se u trinaest provincija događa “vanredna situacija u vodosnabdevanju”. Prema podacima sa presstv.ir, 520 gradova u Iranu trenutno ima problem u snabdevanju vodom. Jedna od posledica, na koju bivši ministar Kalantari upozorava je pretnja masovnih migracija stanovništva (30 do 50 miliona ljudi!) ukoliko se situacija sa vodom ne poboljša.

Koliko god da bi svaki normalan čovek želeo da su ovi podaci pomalo uvećani, kako bi se u Iranu ozbiljnije pristupilo problemu vodosnabdevanja, ova vest može poslužiti kao primer jedne od mogućih globalnih pretnji u budućnosti – ekoloških izbeglica. Naime, sve veći broj ljudi je direktno ugrožen klimatskim promenama i sve je više potpuno opravdanih razloga za napuštanje matičnih država, naročito u podsaharskoj Africi i nekim delovima Azije. Između Indije i Bangladeša se već godinama podiže zid, koji bi sprečavao migracije stanovništva iz Bangladeša, jedne od klimatskim promenama najugroženijih država. Indija takođe spada u red ozbiljno ugroženih država.

Bez obzira na to kako se u Srbiji gleda na pojavu klimatskih promena, da li se uopšte veruje da se one događaju ili ne, bilo bi dobro da se najzad ozbiljno počne shvatati činjenica da još uvek raspolažemo sa dovoljno neiskorišćenih vodnih resursa, a i da prema međunarodnim prognozama još uvek ne spadamo među ozbiljnije ugrožene države, što će u budućnosti biti naša komparativna prednost. Tamo gde bude bilo vode u budućnosti, tamo će biti i hrane, ali i svih drugih proizvoda za čiju proizvodnju su potrebne velike količine vode, poput rudarstva, proizvodnje energije, poluprovodnika i sl. Naravno, neće vode biti samo kod nas, niti će naša voda biti garantovano najpametnije upotrebljena, pa možemo da prespavamo još koju deceniju bez značajnijeg razvoja na tom polju.

Ne zaboravimo da prodajom zemljišta, prodajemo i vodu tog regiona, atmosferske padavine, lokalne klimatske uslove, dakle mnogo više od konkretne parcele zemljišta. Takođe, neiskorišćavanjem svojih vodnih resursa ne ostajemo “na nuli”, već iz godine u godinu postajemo sve nekonkurentniji, ali i izloženiji (možda opravdanim!?) pritiscima da naše zemljište (i vodu) kupi neko, ko će ih racionalnije i profitabilnije upotrebljavati.

Imamo li neke ideje?

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s