Nova+Paradigma

New Paradigm of Thinking by Nikola Grujicic…

Drastičan porast upotrebe solarne energije u Velikoj Britaniji

Komentariši

Prema podacima sa wiki-solar.org Velika Britanija je pretekla Indiju i Nemacku, i dospela na trece mesto po obimu instalisanih kapaciteta za proizvodnju solarne energije, namenjenih za dalju distribuciju (podaci ne obuhvataju male rezidencijalne korisnike). Samo tokom marta ove godine, u Velikoj Britaniji ugrađeno je dodatnih 300MW solarnih kapaciteta, što predstavlja rast od 8% od ukupnih instalisanih solarnih kapaciteta samo tokom jednog meseca.

To je možda najbolji pokazatelj koliko se pojačava tempo rasta upotrebe solarne energije u svetu, pre svega u najrazvijenijim državama, ali i u Indiji, Čileu i drugim državama u kojima je to isplativo. Taj tempo se u bliskoj budućnosti može dodatno pojačati, s obzirom da je od nedavno krenula i revolucija u domenu proizvodnje baterija , što izrazito utiče na dalji razvoj upotrebe energije sunca i vetra.
S obzirom da Srbija nema značajnijih potencijala za eksploataciju energije vetra , solarna energija vremenom može postati jedan od važnijih činilaca srpskog “energetskog miksa” (energy mix), pošto opšta globalna tendencija prelaska sa nuklearne energije i fosilnih goriva na obnovljive izvore sve manje zaslužuje epitet “daleke budućnosti”, a solarne tehnologije u sve više država postaju isplative za eksploataciju.
Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s